27.6.2010 Laulavat hiekat & Ovoo rukoukset

 

Aamu valkeni Gobin autiomaassa ja ympärillä hiljaisuus, oikein tarkasti kuuntelemalla kuulee hiljaista hyräilyä.Gobin kuuluisimpien hiekkadyynien nimi on Khongoryn Els, Laulavat hiekat.

Dyynien näkeminen vetää hiljaiseksi ja ajatus alueen ylittämisestä ajamalla mietityttää. Alueen laajuus on leveydeltään 12km ja pituudeltaan 100km.Korkeimmat hiekkahuiput ovat 300m korkeita. Tuuli muovaa hiekkaa mielensä mukaan ja tekee siihen uusia uria, harjanteita ja salakavalia kielekkeitä. Khongoryn Els on suuri hiekkalaatikko jossa leikkiminen pitää unohtaa.Hiekkadyynien laidoilla on paikkoja missä hiekka on hiukan kosteaa aamulla ja ajaminen mahdollista. Aurinko ja tuuli kuivattaa nopeasti hiekan ja se muuttuu aivan liian pehmeäksi eikä ajaminen onnistu. On luovutettava. Dyynit jatkaa tyytyväisenä hyräilyään, Sakke ja Esa kuuntelemme sen sanomaa hiljaa ja hyväksyvästi.

Gobissa ei ole teitä, vaan pelkkiä suuntia .Reitin vaihto käykin siksi niin vaivattomasti.Kaksikkoa ei harmita reitillä tapahtuvat pienet U-käännökset vaan he nauttivat. Elukat pääsee taas vauhtiin kuuman auringon alla. Matka jatkuu kohti Altaita. Esan pyörässä olisi huolto paikallaan sillä kytkin on alkanut luistaa.

Matkan varrella vilahtaa tasaisin väliajoin šamanistien kivipyramidi, ovoo. Mongoleista on suurin osa buddhalaisia, mutta kansa kunnioittaa luonnonhenkiä uskonnosta riippumatta. Matkalaiset kiertää ovoo:n kolme kertaa myötäpäivään ja heittää oma kivensä kasan päälle sekä lausuu rukouksensa. Kivien lisäksi kasaan laitetaan jos mahdollista myös sinisiä rituaalihuiveja , khadagin ( symbolisoi puhtautta, myötätuntoa ja hyvää tahtoa )Valkoinen väri kuvaa onnellisuutta. Tällä toiminnalla turvataan onnistunut matka. Ihan varmasti Sakke ja Esakin ovat kolmen kierroksen ajoja tehneet ja omat kivensä kasaan nakanneet. Ei pidä tietoisesti uhmata luonnonvoimia.

 

Mongoliassa ja Tiibetissä silkkihuivi Khadagin on hyvä lahja. Huivi sopii lahjaksi ihan kaikkiin tapahtumiin.Dalai Lama käyttää usein tätä lahjaa. Tämä huivien lahjoittaminen voisikin olla hyvä ajatus Mongoliassa matkustaville ulkomaalisille – merkitys ainakin yleisesti tiedetään eikä tule etikettivirheitä.

 

 

Olisi pitänyt teettää FIN2PAMIR ryhmälle matkaa varten valkoisia ja sinisiä Dusty Wobbls logolla varustettuja huiveja eikä suinkaan tarroja. – Maassa maan tavalla. Mitähän olisivat tuumanneet ?

 

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Puhelin löysi kentän, mutta Spotin satelliitit eivät vaihteeksi päivitä Saken ja Esan ajamaa reittiä – vika ilmeisesti jenkeissä… eiköhän sekin saada taas kuntoon kun heräävät rapakon takana ja huomaavat tekniikan virheraportit.

Spottia heräteltiin Mongoliassa OK –nappia painamalla ja se auttoi. Päivän ajoreitti jäi päivittymät kartalle mutta pää asia että nykyinen sijainti on taas tiedossa ja kaikki hyvin. Sakke ja Esa ovat ajaneet pääteitä pitkin, matkanteko on rankkaa sillä tie on kuin pyykkilautaa ja vieläkin pahempaa.Ajovauhti on max. 20-30km/h . Sakke ja Esa siirtyy pienemmille teille heti kun se on vaan mahdollista, niillä voi ajaa sentään 50-60km /h. Miehet poikkesi kyselemään vaihtoehtoreittejä Normandeilta ja siihen menikin pari tuntia kevyesti aikaa. Sakke ja Esa pääsivät seuraamaan vuohien hoitoa ja iltalypsyä. Parempia polkuja ei ikävä kyllä löytynyt. Rääkki jatkuu, vaikka lihakset ja koko kroppa on jo väsynyt sekä kipeä- jaksettava on. Sää on onneksi viilentynyt ja muutamia sadepisaroitakin on nähty, maata ne ei kuitenkaan ehdi kastella sillä haihtuminen tapahtuu nopeasti.

Yö tulee olemaan teltassa sopivan viileä ja uni varmasti maistuu.

-Capon Lea-

Tietoja DUSTY WOBBLS ADVENTURES

We are knot of bikers and almost all of us have been biking more than thirty-five years so we are already old farts but Keith Richards is still playing. Most of us lives at lake area in Finland but our society is word wide so you can ram to some of us anywhere. We have done lot of all kind of motorbike trips and tours all over the planet. Now days we mostly do enduro and adventure tours and trips but some paved roads also once and awhile. So if you are roaming this side of the planet don’t hesitate to contact us. Hopefully we can help you out of tricky situation? http://www.dustywobbls.com
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s