14.6.2010 Nomadien leirissä

( Teksti kirjoitettu kuvitteellisesti , kuitenkin perustuen Saken tekstiviesteihin. Teen tätä matkaa joka ilta mieheni kanssa vaikka välillämme on tuhansia kilometrejä )

Rutiini toiminta  – pura ja kokoa leiri. Tämä tapahtuma on jo toistunut niin useasti, että homma käy kuin varikko-teamillä . Enää ei tavarat unohdu sinne sun tänne, vaan kaikella on oma järjestys ja paikkansa. – Elämä opettaa.

Lähtöä ennen leiripaikkaan luotiin viimeinen ja hyväksyvä katse – kaikki kunnossa , pyörät startattiin kello 7.53 ja päivän taival alkoi.Sää oli aamulla  +13. Päivän aikaan pilviä muodostui mutta sadetta emme saaneet, tosin ei kaivattukaan. Puolen päivän jälkeen kolmikko saapui Nomadien leiriin juuri lounasaikaan. He olivat tervetulleita vieraita ja heidän ympärillään pyöri uteliaita tummanruskeaksi paahtuneita kasvoja. Yhteistä kieltä ei löytynyt mutta elein , ilmein ja piirtäen tuli hyvin juttuun. FIN2PAMIR ryhmä kutsuttiin kuin kunniavieraat konsanaan lounaalle. Ryhmä pääsi näkemään oikean nomadien jurtan eli paimentolaisen asumuksen.( kodin ).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nomadit

Selvisi että nämä Nomadit hankkivat elantonsa hevosia kasvattamalla. Tällä paimentolaisella on peräti 400 hevosta. Määrä tuntuu suurelta , ilmeisesti isäntä on varsin varakas ( Kylän kuningas). Hevosen keskihinta on Mongoliassa lukemani mukaan noin 200€. Hevonen on pyhä asia.Neljävuotiaana noustaan hevosen selkään ja ratsastuksen taito opitaan luontevasti. Ihmiset Mongoliassa arvostaa suuresti hevosta ja se kuvataan Mongolian vaakunassa vahvana ja nopeana eläimenä. Lisää hevosista: http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_horse

Mieleeni tuli viimetalven surulliset uutisotsikot ja mietin miten talvi kohteli tätä paimentolaisryhmää ja heidän eläimiään.

Linkki uutissivulle:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/05/fi_FI/Ankara_saa_tappanut_viidenneksen_Mongolian_karjasta/

Tarjotusta lounaasta ei ole minulla tarkempaa tietoa, mutta uskoisin että se on ollut lihaisaa. Mongoliassa on kaikkiaan noin 30 miljoonaa kotieläintä ( viime syksynä vielä 37 milj.. ) Kotieläimet=vuohia,lampaita,hevosia,jakkeja,kameleja.Asukkaita maassa on 2,5milj.

Mongolit ovat taikauskoisia ja jurtissa on hyvä muistaa joitain käyttäytymissääntöjä: Kaikki tulee ottaa vastaan oikealla kädellä, jurtan keskellä olevien pylväiden välistä ei saa kulkea, kamiinassa ei saa polttaa roskaa, viheltely ei ole suotavaa ja lattialle ei ole soveliasta laskea henkilökohtaisia tavaroitaan. – Kuinkahan miehemme näistä etikettisäännöistä selvisi ?

Kiitimme lounaasta ja jatkoimme matkaamme kumpuilevalla eläinten laiduntamalla arolla.

Video tämän päivän paimentolaisista.

-Capon Lea-

Mainokset

Tietoja DUSTY WOBBLS ADVENTURES

We are knot of bikers and almost all of us have been biking more than thirty-five years so we are already old farts but Keith Richards is still playing. Most of us lives at lake area in Finland but our society is word wide so you can ram to some of us anywhere. We have done lot of all kind of motorbike trips and tours all over the planet. Now days we mostly do enduro and adventure tours and trips but some paved roads also once and awhile. So if you are roaming this side of the planet don’t hesitate to contact us. Hopefully we can help you out of tricky situation? http://www.dustywobbls.com
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s