12.6.2010 Sinisen taivaan maa

Mongolia. Mongolian tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa ja rajoittuu pohjoisessa Venäjään ja etelässä, idässä sekä lännessä Kiinaan. Maa on pääosin tasaista ylänköä, jota halkovat muutamat suurehkot joet, kuten Selenga ja Kerulen. Lännessä kohoavat Altaivuoret, Uliastain itäpuolella Hanganvuoret ja pääkaupungin Ulan Boatorin koillispuolella Hentivuoret. Maan pääkaupungissa Ulan Batorissa on noin 900000 asukasta. Noin 70 prosenttia maan pinta-alasta on aroa; lisäksi 8 prosenttia on metsää lähinnä Venäjän rajan tuntumassa. Eteläisin osa kuuluu varsinaiseen Gobin aavikkoon. Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista lämpimät kesät sekä hyvin kylmät ja kuivat talvet.

Missään ei voi olla taivas sinisempi kuin täällä, ehkä siitä Mongolia on saanut kutsumanimen: “ Sinisen taivaan maa”.

Korkealla vuoristossa taivas näyttää tumman siniseltä, koska ilma korkealla on ohutta ja sinistä sirottavia ilmamolekyylejä on vähemmän kuin maanpinnalla.

FIN2PAMIR kiertää Mongolian myötäpäivään, niin kuin aurinko näyttäisi liikkuvan. Aurinko ei todellisuudessa liiku vaan seuraa paikallaan pallon pyörimistä. Tänäänkin se on ollut kirkkaansinisellä, pilvettömällä taivaalla koko päivän. Sää kerrassaan upea ja näkyvyys 24 000m. Kirkkaus jatkuu öisin kun sadattuhannet tähdet syttyy ja taivaan sininen sävy syvenee tummaksi.

Esa, Seppo ja Sakke nukkuivat endorfiinipölyssä onnellisena!:)ensimmäisen Mongolian yönsä perinteisessä jurtassa. Mukavuudet WC ja suihku löytyi pihan perältä. Ajopäivän jälkeen joki leiripaikan vieressä on lähes välttämätön. Pöly ja hiekka tarttuu ja tunkeutuu joka paikkaan.Kuivalla kelillä saa pestä pölyjä ja kostealla taas kuraa. “ Tiet “ , siis ne urat joilla kuljetaan muuttuvat mutavelliksi sateella. Toivotaan että sääennusteet ovat oikein. Tiedossa on ainakin 5 aurinkoista päivää ja lämpötila pysyttelee + 23-28 asteisena ja näkyvyys kirkkaana.

Tietoa jurtasta : http://fi.wikipedia.org/wiki/Jurtta Tosin sanaa jurtta ei kukaan paikallinen käytä, koska se on mantuvalloituksen perinne. Oikea sana on ger .

 

 

Pyörät on liikkuneet tänään alle 200 kilometriä ja se on paljon noilla teillä.Leiripaikka on taivaallinen (- alla satell.kuva.) Näkymät joka puolelle ovat mahtavat. Pohjoisessa kirkasvetinen järvi ja sitä ympäröi lumipeitteiset vuoret , korkeimmat piikit nousevat lähes 3500 metrin merenpinnasta. Leiri jossa yövymme on noin 1500m merenpinnasta. Korkein vuori jonka ylitimme ajaen oli 2500m , edes paikalliset eivät sitä reittiä käytä. Esa ja Seppo nappasi molemmat hallitusti maanäytteet – moreenia se on. Miehet ja pyörät kunnossa.

Järvet ja joet ovat varmasti saaneet Esan kaivamaan mukaansa ottaman virvelin esille. Vedet ovat erittäin kalaisia. Tyypilliset kalalajit ovat : Harjus, Taimen ja Lenok. Lukemani mukaan paikalliset ihmiset eivät arvosta erikoisemmin kalaruokaa. FIN2PAMIR porukka on taas kaikkiruokaista sakkia ja he osaavat hyödyntää varmasti järven antimia.Eikös se niin ole että : “Aina kannattaa pyytää vaikka ei saisikaan”.

Täällä asustaa myös maailman suurin lohikalalaji : Siperian taimen / River Wolf.

Varautukaa siihen että Esa alkaa myöhemmin kertomaan kalajuttuja …… ne vasta on juttuja.Taimenet voi olla jopa 200 kg ja kaksi metriä pitkiä. Onkohan tämä nyt vaan juttua ?

Kireitä siimoja toivoo kotiväki ja kalakaverit.

Lisää ja paljon tietoa Mongoliasta linkistä : http://www.mapmongolia.com/index.php?

– Capon Lea-

Tietoja DUSTY WOBBLS ADVENTURES

We are knot of bikers and almost all of us have been biking more than thirty-five years so we are already old farts but Keith Richards is still playing. Most of us lives at lake area in Finland but our society is word wide so you can ram to some of us anywhere. We have done lot of all kind of motorbike trips and tours all over the planet. Now days we mostly do enduro and adventure tours and trips but some paved roads also once and awhile. So if you are roaming this side of the planet don’t hesitate to contact us. Hopefully we can help you out of tricky situation? http://www.dustywobbls.com
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s